Strongman/Strongwoman

Strongman/woman, of “sterke mannen en vrouwen” is een sport waarbij er getest wordt wie de sterke man/vrouw is. In deze sport worden er onder andere zware gewichten getild, gegooid, gestoten en ga zo maar door. Deze training is gebasserd op H.i.i.T.

Wie kent het niet; de sterkste man van Nederland? Strongman/woman is vooral een sport die op kracht gebaseerd is, vandaar dat de meeste deelnemers aan de sport erg groot en zwaar zijn. Het hebben van veel gewicht is een groot voordeel in strongman. Maar het is meer dan alleen kracht, naast kracht is ook explosiviteit en uithoudingsvermogen erg belangrijk.

In het strongman komen ook bekende ‘fitness' oefeningen voor zoals de squat, deadlift en overhead press. Naast deze oefeningen wordt er niet zoveel met normale dumbbells en halterstangen getraind. Waar wel mee getraind wordt zijn ‘’odd objects’’ Denk hierbij aan atlas stenen, tractor banden, axles, biervaten, boomstammen, vrachtwagens, sandbags, circus dumbbells en nog veel meer. Strongman is naast het opbouwen van functionele kracht een echte competitiesport, in Nederland is de grootste strongman competitie De Sterkste Man van Nederland. De huidige titelhouder van De Sterkste Man van Nederland is Alex Moonen. Jarno Hams is hiernaast het Nederlandse strongman icoon, met zeven titels Sterkste Man van Nederland op zijn naam.